~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

Divno! Sutkinja Divna Bošnjak koordinator korupcionog ponašanja

Predsjednicu Bošnjak pokušali su da zaštite u Tužilaštvu HNK gdje su donijeli nalog o neprovođenju istrage protiv nje

 

Protiv Divne Bošnjak, koja je u septembru 2020. godine odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH razriješena s pozicije predsjednika Općinskog suda u Mostaru, u Uredu disciplinskog tužioca postoji nekoliko pritužbi.

Bošnjak je na čelu Općinskog suda u Mostaru bila od novembra 2016., a razlog za smjenu je taj što je zaposlila bratića u sud u kojem je bila  predsjednica. Iako je provedena konkursna procedura ona se nije izuzela, a VSTV je smatrao da je to trebala uraditi, te da je svojim ponašanjem naštetila ugledu sudijske funkcije.

Predsjednicu Bošnjak pokušali su da zaštite u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje su donijeli nalog o neprovođenju istrage protiv nje.

Međutim, disciplinska tužba protiv Divne Bošnjak je pokrenuta po prijavi Riada Demića, jednog od kandidata na konkursu za prijem gdje je Bošnjak zaposlila svoje bratiće.

To je samo mala čašica za koju su se oni uhvatili. Zbog naše prijave su je sklonili s mjesta predsjednika, ali su je ostavili da radi kao sudija. Ovo za konkurse je možda njen i najmanji grijeh šta je sve još radila u svojoj službi”, kaže Demić.

I sutkinja Općinskog suda u Mostaru Nina Ratkušić progovorila je o pritisku koji je na nju vršila sad već smijenjena predsjednica mostarskog suda Divna Bošnjak u pogledu rješavanja određenih višemilionskih predmeta, te o pojedinim uposlenicima tog suda koji su joj prijetili „Milančetom“ (bivšim predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom).

Inače, u našoj javnosti su jako odjeknuli navodi sutkinje Ratkušić koja tvrdi da ju je bivša predsjednica tog suda Divna Bošnjak zaključavala i prijetila joj vršeći na taj način nad sutkinjom Ratkušić najdrastičnije mjere nasilja jer je mobing suviše blaga riječ za ovo što je prošla Nina Ratkušić koja se obraćala sistemu kako bi se zaštitila, ali je taj sistem nije zaštitio.   

„Uvijek ću odbiti naredbu koja je nezakonita, pa makar ona dolazila i od predsjednika suda“, rezolutna je sutkinja Ratkušić.

No, sutkinja Ratkušić tvrdi da je Vijeće s tom odlukom nagradilo Divnu Bošnjak, jer je i dalje ostala na mjestu sudije.

Ona ne bi smjela uopšte raditi kao sudija, a i odluka kojom je smijenjena donesena je u momentu kada je protiv nje formiran predmet za zloupotrebe CMS-a. Zbog toga su je i „sklonili“, navodi Ratkušić. 

Iz naprijed navedenog očito proizlazi da je bivša predsjednica Općinskog suda u Mostaru Divna Bošnjak bila koordinator korupcionog ponašanja.

U bilo kojoj državi EU da se ovakav sličan događaj desio navedeni sudija bi promptno bio smijenjen i poslan na rad za opće dobro ili u zatvoru ili na slobodi.

~ Demos

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba