~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

Erik Larson: Država doslovno umire zbog korupcije!

 

Neka policija istražuje. Neka tužioci procesuiraju i krivično gone. Neka sudije presuđuju, poručuje Larson

Amerikanac Erik Larson na čelu je Ureda za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo. Ovaj bivši međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH itekako dobro zna kako se odvijaju koruptivne aktivnosti u našoj zemlji. Nije mu trebalo mnogo vremena da uputi jaku i nedvosmislenu poruku našoj javnosti:

-Prestanite sarađivati s korumpiranim političarima, bila je prva poruka koju je Nelson uputio po preuzimanju funkcije u Sarajevu. Za sada se njegovo djelovanje ograničilo samo na Kanton Sarajevo, no bilo bi jako važno da se aktivnosti u borbi protiv sistemske korupcije prošire i na ostatak države. Jer, osim što su ovdje akcentirani korumpirani političari, daleko perfidnije metode s pogubnim rezultatima donosi sistemska korupcija u pravosuđu.

Nedavno smo imali slučaj predsjednice Općinskog suda u Mostaru Divne Bošnjak koja je smijenjena s te pozicije, a o njenim koruptivnim aktivnostima otvoreno je i javno progovorila sutkinja Nina Ratkušić koja je na svojoj koži osjetila reprekusije sistemskog koruptivnog aparata u mostarskom pravosuđu.

Ovo je samo jedan svježiji primjer koji pokazuje korumpiranost u pravosuđu i ambasador Larson vjerovatno na umu ima i pravosuđe. No, za sada se odlučio bazirati samo na korumpirane političare. Upoznajmo malo bliže Erika Larsona. Ko je, zapravo, on?

Larson je bivši međunarodni tužilac Tužilaštva BiH i bivši savjetnik za pravosuđe u Ambasadi SAD u Crnoj Gori. Prije dolaska u Crnu Goru u decembru 2013.godine on je radio u misiji EULEX-a u Prištini, na Kosovu, kao međunarodni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Kosova.  

Odmah po svom dolasku u Sarajevo Erik Larson je jasno naznačio kojim će pravcem ići borba protiv korupcije.

-Neka policija istražuje. Neka tužioci procesuiraju i krivično gone. Neka sudije presuđuju. Nemojte dopustiti da vam pažnju odvlače lažni narativi nacionalizma. Imat ćemo fokus na sektorskom pristupu korupciji. U Bosni i Hercegovini se ništa neće promijeniti dok ljude ne prestanu varati, a država doslovno umire zbog korupcije, izjavio je Larson.

Ako uzmemo u obzir da je Tužilaštvo BiH tokom prošle godine izreklo samo jednu, i to oslobađajuću (!) presudu za korupciju, jasno je da je u ovoj zemlji neophodna hitna i konkretna akcija.

Prema Larsonovim riječima anonimne prijave više nisu potrebne. On smatra da znaju svi kako je određeni ministar korumpiran.

-Trebaju nam svjedoci koji mogu govoriti o tome, dokumenti koji to mogu dokazati, datumi, vremena, lokacije, tvrdi Larson.

Erik Larson sada formalno jeste član administracije Ambasade SAD u Sarajevu, ali je funkcijom viši savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Njegov dolazak zapravo je korak u realizaciji američke podrške koju je Matthew Palmer dao Vladi KS, kada je i u izvještaju Reinharda Priebea Evropskoj komisiji o stanju pravosuđa u BiH ta „muletietnička vlada“ označena kao „svjetli primjer u borbi protiv korupcije“.

 

~ Demos

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba