~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

Kako građani Stoca i Žepča finansiraju Čovićevu Televiziju Herceg-Bosne

Dragan Čović i njegova stranka HDZ nastavljaju provoditi samovolju i u općinama gdje imaju vlast duboko zavlače ruke u džepove svih građana i finansiraju Radio Televiziju Herceg-Bosne. Ovih dana u javnost je procurila informacija da će se na sjednici Općinskog vijeća Žepče naredne sedmice naći Odluka kojom se iz budžeta Općine Žepče uzimaju sredstva svih građana i oko 30.000 maraka uplaćuje na račun RTV Herceg-Bosne, čime Općina Žepče kao multietnička sredina postaje suosnivač te televizije. Nama u Stocu ovo ništa nije nepoznato pošto je na sjednici Općinskog vijeća Stolac ovakva odluka već prošla i usvojena je preglasavanjem većine vijećnika HDZ-a u Općinskom vijeću Stolac (tako je inače pri donošenju svih odluka).

Za razliku od Žepča gdje je informacija dospjela u javnost iz Stoca takva informacija nije došla do javnosti, a jedina koja se pobunila protiv ovakve odluke je vijećnica Nermina Frenjo koja je na nekoliko sjednica Općinskog vijeća postavljala pitanje zbog čega se iz budžeta koji pripada svim građanima izdvaja novac za finansiranje RTV Herceg-Bosne. U svojoj borbi da pokuša ukazati na ovu čistu zloupotrebu budžetskih sredstava i diskriminaciji građana Stoca koji nisu članovi i glasači HDZ-a Nermina ostaje sama, a budući da HDZ ima većinu ruka pri donošenju odluka takva odluka glatko i jednostavno prođe i bude izglasana.

Vratit ćemo se opet na primjer iz Žepča po istom ovom pitanju. Iz lokalnih opozicionih stranaka u Općinskom vijeću Žepče poručuju da nema tog novca i cijene čime se može kupiti njihova šutnja jer su ih prethodno zamolili iz HDZ-a, a uz prešutnu saglasnost SDA, da se ne diže galama oko ovog pitanja. SDA i HDZ kao koalicija u Žepču su dogovorili dnevni red, kojeg potpisuje Predsjedavajući OV Žepče iz SDA, dogovorili da dođe do preglasavanja, čime će HDZ preglasati SDA, ali je plan da SDA glasanjem protiv ostane čista u svom biračkom tijelu i da što manji broj građana dođe do ovih saznanja!

Ovaj pakt u režiji vječne koalicije SDA i HDZ-a u Žepču je jako dobro koncipiran, ali zaboravljaju nekoliko stvari:

SDA i Predsjedavajući OV Žepče će ostati trajno upamćeni kao politički faktori u čijem mandatu je Zlatni Ljiljan, član Predsjedništva BiH proglašen nepoželjnim u Žepču, ostat će upamćeni kao opcija čiji je Predsjedavajući OV Žepče potpisao Odluku o izdvajanju sredstava za Televiziju Herceg - Bosne, a nakon toga glasao "protiv".

Ostat će SDA upamćena i narod to neće zaboraviti da su glasali protiv odluke o preuzimanju prava i obaveze nad Televizijom Herceg - Bosne , a zatim glasali za Budžet Općine Žepče iz kojeg se isplaćuju ova sredstva i gdje je ugrađena ova Odluka.

Već dugo se smijete vlastitom narodu u lice, narod će vas kazniti, dobro to zapamtite.

Na kraju, Klub SDP-a u OV Žepče je već obavjestio kompletnu bosanskohercegovačku javnost.

Novcem građana općine Žepče se neće i ne mogu finansirati megalomanski politički projekti Dragana Čovića i HDZ-a, građani općine Žepče imaju druge prioritete!

Sada ćemo se opet vratiti na primjer Općinskog vijeća Stolac koje je po mnogočemu specifično i slično u načinu svog djelovanja i donošenja odluka kao i Općinsko vijeće Žepče. Ipak u Stocu postoji jedna ogromna razlika u tome da je SDA prepustila mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća HDZ-u čiji čovjek kao zamjenik predsjedavajućeg priprema odluke i saziva sjednice Općinskog vijeća Stolac. Pozicija predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stolac pripadala je Bošnjacima, ali evo već tri godine, gotovo čitav mandat od lokalnih izbora 2016.godine SDA nije dozvolila da Bošnjaci imaju svog predsjedavajućeg Općinskog vijeća. Drugim riječima, na taj način su prešutno dozvolili HDZ-u da na lokalnom nivou ima i zakonodavnu i izvršnu vlast.

Šta je protuusluga koju HDZ daje SDA za ovakav ustupak samo se može nagađati, ali je činjenica da kao rezultat imamo u Stocu na djelu i dalje čistu segregaciju i geto u kojem niko osim HDZ-a i njihovih glasača nema gotovo nikakvih prava u krucijalnim pitanjima kao što su ova o odlučivanju i raspodjeli budžetskih sredstava jer je riječ o novcu svih građana na području općine Stolac. Nevjerovatno zvuči i podatak da ni na jednoj sjednici Općinskog vijeća Stolac nijedan vijećnik HDZ-a nikada ništa ne diskutuje niti se javlja za riječ. Niko ustvari i ne zna kako izgleda glas tih vijećnika. Oni samo sjede tu i dižu ruke na znak stolačkog načelnika Stjepana Boškovića koji ustvari i kreira sve sjednice Općinskog vijeća i priprema odluke koje se slijepo bez ikakve rasprave o njima samo usvajaju. Tako imamo činjenicu da načelnik sam priprema svaku odluku, priprema sjednice Općinskog vijeća i nikome ne polaže nikakve račune o tome šta radi i kako radi.

Umjesto da je on odgovoran i pred Općinskim vijećem polaže račune građanima, on ustvari kao izvršni organ lokalne vlasti postaje ujedno i zakonodavni organ što je čisti nonsens. Uzaludan je trud pojedinih vijećnika kao što smo već spominjali vijećnicu Nerminu Frenjo koja je postavljala na stotine pitanja ili poneki izuzetak od još kojeg vijećnika iz opozcije kada su oni nemoćni pri donošenju odluka i kada budu jednostavno preglasani. To je model po kojem radi HDZ i kakav je bio sredinom devedesetih godina kada se u Stocu sve radilo bez Bošnjaka koji su bili protjerani, tako je i sada četvrt stoljeća poslije. Ništa se nije promijenilo. Ovdje u Stocu Herceg-Bosna nikad nije ugašena i ona nastavlja da živi.

~ Demos

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba