~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

VSTV prestao s komunikacijom kada smo pitali za korupciju u pravosuđu (2/3)

Nije nam dostavljen odgovor ko su sankcionirane sudije i tužioci poimenično. To su pravdali objašnjenjem da Ured disciplinskog tužioca ne objavljuje imena sankcioniranih nosilaca pravosudne funkcije

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) odlučilo je prekinuti svaku komunikaciju s nama kada su na red došla pitanja o korupciji u bosansko-hercegovačkom pravosuđu. Međunarodna zajednica i domaći političari stalno pričaju o korupciji u pravosuđu, a kad smo mi pitali VSTV koliko je disciplinskih mjera bilo poduzeto zbog korupcije, oni su prestali sa komunikacijom. Da se pozabavimo sada njihovim radom/neradom. U analizi smo uzeli samo tri kalendarske godine i to njihovu potrošnju za 2015.,2016. i 2017.godinu, žalbe u tom razdoblju i broj rješenih žalbi. U izvještaju na stranici VSTV-a su obmanuli javnost tako što su prikazali da su iz godine u godinu bio uspješniji u svom radu što, kako ćete vidjeti, uopšte ne odgovara istini i obmanjuje javnost.

Iz 2014. godine preneseno je 745 pritužbi, a u 2015. godini primljeno je 1163 pritužbe. Obrađeno je 469 predmeta.

Iz 2015. godine preneseno je 887 pritužbi, a u 2016. godini primljeno je 919 pritužbi. Obrađen je samo 31 predmet.

Iz 2016. godine preneseno je 888 pritužbi, a u 2017. godini primljeno je 1077 pritužbi. Novozaprmiljenih predmeta je 189, koliko je od toga obrađenih još nema podataka.

U VSTV-om izvještaju za 2017.godinu su se pohvalili: (citat: ''Ako uporedimo broj zaprimljenih pritužbi sa prilivom u prethodnoj godini, utvrdićemo da je Ured disciplinskog tužioca primio 17,2% više pritužbi nego u 2016.godini''), što je ustvari pravno istinito. Međutim, prosječni čitalac stiče utisak kako je VSTV opterećen poslom svake godine više i kako su vrijedni. U novinarskom žargonu oni pišu kako je čaša do pola napunjena, a mi otkrivamo da je čaša više nego poluprazna. Naime, kako drugačije obrazložiti čistu matematiku koja otkriva da su u 2016.godini obradili samo 31 predmet, a broj zaostalih predmeta iz 2015.godine bio je 887 i prenesen je u slijedeću godinu, a iz iste godine (2016.) 888 pritužbi preneseno je u 2017.godinu.

Došli smo do pomalo nevjerovatnih podataka kada su u pitanju pritužbe na rad sudija i tužilaca. Prije nego što krenemo analizirati te brojeve, vrijedno je istaknuti podatak da BiH ukupno na svim nivoima ima 1380 sudija i tužilaca. Preciznije, mi u BiH imamo 956 sudija na svim nivoima i 309 tužilaca i 115 dodatnih sudija.

Do takvog smo broja došli i zbrajajući broj pritužbi koje se Uredu disciplinskog tužioca stizale na rad sudija i tužilaca. Pošto još uvijek nije urađen izvještaj za 2018.godinu, uzeli smo podatke za prošlu godinu. Tako je u 2017.godini protiv 846 sudija pristigla pritužba, a od toga se na predsjednike sudova odnosilo 85 pritužbi, dok je protiv sudija bila 761 pritužba. Protiv tužilaca stiglo je 329 pritužbi, od čega 54 pritužbe na glavne tužioce.

-Imajte na umu da zbir ovih brojeva ne odgovara ukupnom broju primljenih pritužbi (1077) jer se određen broj pritužbi ne odnosi samo na jednog nego na više nosilaca pravosudne funkcije (npr.na sudiju i predsjednika Suda, na sudiju i tužioca, na glavnog tužioca i tužioca, itd.), naveli su u svom odgovoru na naše pitanje iz VSTV-a.

Iz VSTV-a nisu htjeli odgovoriti ko su sankcionirane sudije i tužioci poimenično sa svojim objašnjenjem da Ured disciplinskog tužioca ne objavljuje imena sankcioniranih nosilaca pravosudne funkcije. Ne vidimo zašto bi sudije i tužioci koji obnašaju najodgovornije dužnosti bili zaštićeniji od političara. Ako se koristi obrazloženje o zaštiti njihove privatnosti, u to slučaju nije nužno da se navedu adrese njihovih stanova ili kuća, ali u svakom slučaju njihova imena bi trebala da budu javno objavljenja, budući da objavljivanje imena i prezimena nije narušavanje privatnosti.

Isto tako nisu nam odgovorili ni na pitanje kolike plate imaju nosioci pravosudnih funkcija, ali smo mi ipak uspjeli doći do podataka na osnovu Zakona o platama sudija i tužičaca. Najvišu platu u pravosudnom sistemu ima predsjednik Ustavnog suda i ona iznosi 4.800 KM. Predsjednik Suda BiH i glavni tužilac BiH imaju platu od 4.400 KM. Sudije kantonalnih sudova imaju platu 3.120 KM, dok kantonalni tužioci imaju 2.500 KM plus topli obrok, naknade za prevoz i prekovremeni rad. Sudije Općinskih sudova imaju 2.500 KM uz naknade za prevoz, topli obrok i prekovremeni rad. Sudije Okružnih sudova u RS imaju platu od 3.000 KM, a tužitelji 2.500 KM.

Međutim, pozabavimo se mi još malo članovima VSTV-a, njih 15 koliko ih ima i s budžetom od 5.000.000 KM koliko godišnje imaju na raspolaganju. Posebno su nas zanimale disciplinske sankcije prema sudijama i tužiocima koji su suspendovani i jesu li imali punu platu i bonitete. IZ VSTV-a je stigao odgovor o zakonskoj odredbi ograničenja isplate plate, da bismo mi naknadnim pitanjima i istraživanjem stigli do podatka da je izrečeno svega deset slučajeva smanjenja plata sankcionisanim sudijama i tužiocima. U pet slučajeva plata je smanjena u iznosu od 10%, jedan slučaj je smanjenje plate u iznosu od 15%, u tri slučaja je smanjena plata u iznosu od 20% i na kraju u jednom slučaju kažnjenom sudiji je smanjena plata u iznosu od 30%. Ovakve sankcije su trajale od dva mjeseca do godinu dana.

Kada se sve zbroji i oduzme dobijemo cifru da je ukupan iznos izrečenih kazni po osnovu smanjenja plata 27.000 KM, što je na godišnji budžet VSTV-a od blizu 5.000.000 KM tek 0,5% vraćenih sredstava u budžet.

~ DEMOS

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba