~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

Sudija Reinhard Priebe: VSTV služi interesima političkih pokrovitelja i nikome ne polaže račune

Reinhard Priebe

Uredništvo portala Demos.ba sa zadovoljstvom se zahvaljuje višem nezavisnom pravnom stručnjaku Evropske unije i nekadašnjem sudiji Reinhardu Pribeu što je konačno pravim imenom nazvao stvari koje se dešavaju u bosansko-hercegovačkom pravosuđu. Više od godina dana redakcija našeg portala upravo ukazuje na korupciju u VSTV-u i kompletnom pravosuđu BiH za koje smo utvrdili, uz izdvajanje par časnih izuzetaka, da su mafijaška banda bh.pravosuđa koja isključivo radi u interesu tri stranke i njihovih lidera: SNSD (Milorada Dodika), HDZ (Dragana Čovića) i SDA (Bakira Izetbegovića). Reinhard Priebe je, između ostalog, svoju analizu i zaključke donio nakon što smo mi u više navrata službeno komunicirali i s institucijama Evropskog parlamenta, te sa GRECO-m, upoznavali ih sa korupcijom koja poput raka izjeda oboljelo tkivo bosansko-hercegovačkog pravosuđa.

U dokumentu naziva "Izvještaj eksperta o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini" koji je napisan na 25 stranica, eksperti ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini. Nekadašnji njemački sudija slične analize je svojevremeno provodio u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, između ostalog, analizirao je rad Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH. Izvještaj eksperata je rezultat ''Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH'', koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Evropska unija poziva sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nositelje pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izvještaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identificirani u Mišljenju Komisije.

Zahtjevi građana za pravdom, koji su naglašeni u Izvještaju, se moraju saslušati i ozbiljno razmotriti. U pitanju je kredibilitet pravosuđa kao i političkih vlasti. EU ih poziva da ispune očekivanja građana koji žele i zaslužuju nezavisan, pošten i efikasan pravosudni sustav. Razgovor o nalazima ovog Izvještaja se treba nastaviti. Članovi pravosudne zajednice, političkih vlasti i građani bi se trebali uključiti u reformu pravosuđa i pratiti aktivnosti koje će uslijediti nakon objavljivanja Izvještaja putem 'Platforme Pravo na Pravdu', koja je pokrenuta tijekom javne debate 'Pravo na Pravdu’ održane 20. novembra 2019. godine. EU je spremna da osigura neophodne dalje korake povodom nalaza iz Izvještaja, uključujući osiguravanje jačeg nadzora provjere integriteta.
 
Visoko sudsko i tužilačko vijeće kao jedinstveno tijelo za cjelokupno sudstvo i glavna institucija za vladavinu prava u zemlji od iznimne je važnosti za institucije i vrijednosti koje predstavlja. Tokom godina, sam VSTV je postao problem, navodi se u izvještaju Reinharda Priebea koji je damas predstavio Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u Bosni i Hercegovini.

"Ozbiljni problemi u sudskim odlukama postali su očigledni zbog nedostatka liderskih kapaciteta, te navoda o politizaciji i sukobu interesa, neefikasnosti organizacije VSTV-a, nedovoljnog dosega i transparentnosti i, zbog neuspjeha u provedbi reformi. Povjerenje javnog mijenja je posebno u ovu instituciju posebno je poljuljano navodima o korupciji predsjednika VSTV-a te navodnim manipulacijama u imenovanjuma I disciplinskim postupcima", stoji u izvještaju eksperata koji je rezultat “Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH”, koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

S obzirom na ozbiljnost ovih navoda, reakcija predsjednika VSTV-a kao i jednoglasna podrška koju su mu pružili ostali članovi VSTV-a su ocjenjeni kao neprikladni za instituciju od ove važnosti.

U nastavku donosimo Zaključke iz izvještaja.

VI – ZAKLJUČCI
101. Ovaj izvještaj je ograničen na samo određene oblasti vladavine prava, uglavnom pravosuđe i pravosudne institucije. Ne odnosi se na ostale oblasti, koje su očigledno bitne za funkcionisanje vladavine prava. Sistemski problemi vladavine prava nisu samo prisutni unutar pravosuđa, oni utiču i na te druge oblasti. Da bi društvo bilo uspješno u suzbijanju korupcije, potrebno je imati kulturu integriteta.  Kao važna komponenta sistema vladavine prava, postojeća tijela za nadzor i prevenciju moraju vršiti svoje dužnosti odlučno i odgovorno. Pored toga, civilno društvo i mediji igraju važnu ulogu u učvršćivanju vladavine prava, kako je to dojmljivo pokazano na javnoj debati "Pravo na pravdu".
102. U svom Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Evropska komisija navela je ključne prioritete na kojima zemlja treba da radi bez daljeg odgađanja. Grupa eksperata se nada da će analiza iz ovog izvještaja doprinijeti jačanju svijesti šire javnosti u zemlji o tim ključnim prioritetima, te da će i omogućiti institucijama, u skladu sa njihovim pojedinačnim nadležnostima, da se fokusiraju na provedbu neophodnih reformi.
103, Ovaj Izvještaj predstavlja sastavni dio "Inicijative EU za unapređenje praćenja vladavine prava u BiH" koja će, kroz svoje različite komponente, nastaviti da pruža podršku zemlji u njenim nastojanjima da otkloni nedostatke u području vladavine prava. Ipak, ova Inicijativa ne može zamijeniti volju i angažman domaćih aktera svih nivoa institucija širom zemlje.
104, Napredak je prijeko potreban u interesu BiH i njenih građana. Vraćanje unazad i konstatovanje da "to nije dalo rezultate ranije" neće doprinijeti tom napretku. Ništa od predloženog u ovom Izvještaju, grupa eksperata ne smatra nerealnim ili neprovodivim.
105. Otklanjanje nedostataka u području vladavine prava u BiH i dalje je ogroman izazov. Kako je grupa eksperata posebno navela:
•    Potrebno je ponovo izgraditi povjerenje
Da bi se prevazišle postojeće nefunkcionalnosti, potrebne su sistemske reforme u važnim oblastima vladavine prava, kao što je pravosuđe.
•    Ljudska prava i temeljne slobode moraju biti zagarantovane
Potrebno je valjano izvršenje i dovoljni pravni lijekovi koji će osigurati djelotvornu pravnu zaštitu od kršenja takvih prava. Konkretno, nepoštivanje sudskih odluka Evropskog suda za ljudska prava je neprihvatljivo.
•    Pravosuđe mora bolje služiti građanima
Potrebna su značajna unapređenja u sistemima građanskog i krivičnog pravosuđa. Oni moraju dati rezultate. Građanski postupci su previše mukotrpni, složeni i formalistički te predugo traju. Sistem krivičnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini ne bori se protiv teškog kriminala i korupcije.
•    VSTV-u je potrebna temeljita reforma i radikalna promjena ponašanja
VSTV se široko poima kao moć koja nikome ne polaže račune, u rukama osoba koje služe interesima mreža političkih pokrovitelja i uticaja. Kao centralna institucija koja treba da osigura nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa u BiH, pravni okvir i rad VSTV-a se moraju značajno unaprijediti, kako bi bolje služio interesima pravosuđa i građana.
•    Mora se osigurati integritet nosilaca pravosudnih funkcija
Postojeći sistem u kojem se samo vrši prikupljanje imovinskih kartona na papiru bez provođenja bilo kakvih provjera je besmislen i mora se unaprijediti. Taj sistem mora podlijegati vanjskom praćenju. Ako novi sistem i njegova primjena ne ostvare svoj cilj, biće se teško oduprijeti pritisku da se provede postupak provjere (vetting).

•    Potrebno je prevazići neodržive ustavne slabosti
Potrebne su temeljite reforme važećeg Ustava BiH kao i entitetskih Ustava, konkretno da se prevaziđe "institucionalni višak". Oni nisu adekvatni za dalje kretanje zemlje ka evropskim integracijama i dalji napredak u konsolidaciji stabilne demokratije zasnovane na vladavini prava, najvišim standardima ljudskih prava i za jačanje solidnog ekonomskog razvoja. Paralelno sa radom na ustavnim reformama, potrebno je poduzeti sve moguće napore da se rješe nedostaci u postojećem ustavnom okviru. Ono što treba da prevlada jeste zajednički interes, ne etnički pristup.
•    Političari moraju djelovati konstruktivno i bez opstrukcija
106. Grupa eksperata je odlučila da uputi kritiku, čak oštru, u vezi sa postojećom situacijom jer smatra neophodnim da se stvari kažu jasno i na način koji neće ostavljati prostora za sumnju u poruku koju žele da pošalju. Sa pozitivne strane, grupa eksperata iskreno pozdravlja činjenicu da unutar pravosudnog sistema, kao i među širom javnosti, takođe postoji snažna želja da se prevaziđu poteškoće i da se situacija preokrene nabolje. U tom kontekstu, otvorene i pozitivne izjave na javnoj debati "Pravo na pravdu" u korist jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini i spremnost da se radi u tom pravcu izazivaju optimizam u pogledu budućnosti ove zemlje.

Ovdje se vrijedi i prisjetiti Javne debate pod nazivom Pravo na Pravdu u kojoj je sudjelovao i sam Priebe koji nije krio frustriranost zbog sporosti napretka u bosansko-hercegovačkom pravosuđu.

Priebe je istakao nezadovoljstvo sporosti napretka u proteklih 15 godina i žal za izgubljenim vremenom. Iako je debata bila zatvorena za medije, procurila je informacija da je Milan Blagojević, sudija iz Banje Luke, spomenuo aferu 'Potkivanje' u kojoj je akter Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a. Tegeltija je potom napustio salu te je zatim potvrdio dešavanja tokom debate.

Također, članovi grupe Pravda za Davida obratili su se s zahtjevom za objašnjenje kako se ovaj slučaj umjesto rješavanja Davidovog stradanja pretvorio u procesuiranje njegovog oca majke i članova navedene grupe.

Upravo su oni autobusom došli u Sarajevo i ispred državnog parlamenta pružaju podršku i ukazuju na ovaj slučaj.

Funkcioniranje vladavine prava ključni je element na evropskom putu Bosne i Hercegovine, a što  podrazumjeva ostvarivanje jednakih prava za sve građane, postojanje neovisnog, nepristrasnog i odgovornog pravosuđa, te punu provedbu zakona, kao i kontinuirani napor na poboljšanju zakonodavnog okvira u skladu s evropskim standardima.  

 Javna debata u Parlamentarnoj skupštini BiH, prisustvovali su predstavnici političkog života, pravosudne zajednice i nevladinog sektora u BiH, te predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, upriličena je uoči finalizacije Izvještaja o stanju u pravosuđu u BiH, na čijoj je izradi angažiran tim stručnjaka s višim nezavisnim pravnim ekspertom Evropske unije (EU) Reinhardom Priebeom na čelu.

Sudionike skupa pozdravio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, istaknuvši kako je vladavina prava jedan od temeljnih uvjeta za članstvo u EU, te da u tom kontekstu treba identificirati probleme i zaustaviti negativne trendove u BiH.

Poručio je kako je EU spremna nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu, ali da je provođenje određenih reformi i procesa obaveza i vlasništvo lokalnih struktura, a sve s ciljem ostvarivanja jednakih prava i blagostanja za sve građane.

Podsjetio je na pokazatelje koji svjedoče o većinskoj opredjeljenosti bh. građana za evropski put BiH, ali i o enormnom padu povjerenja u pravosuđe i percepciji građana u kojoj su pravosudne institucije svrstane u red najkorumpiranijih.

Sattler je pozvao sve relevantne aktere u BiH da prestanu s prebacivanjem odgovornosti, uz napomenu da se politička volja mora pretvoriti u konkretne korake i pozitivne promjene, te da da bh. građani zaslužuju mnogo više od aktuelnog stanja.  

Ocijenio je, istovremeno, kako je u sve procese neophodno uključiti građane BiH, budući da su institucije njihove i da treba da budu u njihovoj službi, odnosno da treba da budu zaštićeni efikasnim funkcioniranjem sistema vladavine prava.

Sudionicima događaja obratio se i viši nezavisni pravni ekspert EU Reinhard Priebe, potcrtavajući kako je frustriran zbog manjka progresa u pravosuđu BiH, jer, kako je kazao, nailazi na stvari slične onima iz ranih 2000. godina.

Kazao je kako je skup „Pravo na pravdu!“ dobra prilika da se dođe do određenih ulaznih informacija i mišljenja, koji mogu doprinijeti finalizaciji Izvještaja o stanju u pravosuđu u BiH, pozivajući sudionike na proaktivan pristup.

Priebe je naveo kako je stekao utisak da postoje ozbiljni problemi kada je riječ o vladavini zakona u BiH, ukazujući na potrebu  odlučnog angažmana svih koji su uključeni u te procese.  

Konstatirao je kako i dalje nedostaje političke volje na tom putu, uprkos određenim naporima da se stvari promjene.

"Vladavina zakona nije primarno vezana za ispunjavanje zadataka u pristupnom procesu, to je siguran okvir za građane i njihovu dobrobit da naprave prosperitetnu budućnost za obitelji unutar svoje zemlje. Mnogi mladi ljudi napuštaju ovu zemlju, ne samo zbog ekonomskih razloga, nego i zbog manjka pravne sigurnosti",upozorio je Priebe.

Dodao je kako eksperti mogu procijeniti situaciju i indicirati načine kako ići naprijed, ali da je na odgovornima u BiH da naprave promjene iznađu odgovarajuća rješenja, naglašavajući kako je na tom putu neophodno osigurati čvrstu odlučnost političara, sudija, tužitelja, nevladinih organizacija i šire javnosti.

Na važnost urgentnog djelovanja ukazala je i Michaela Matuella, šefica Jedinice za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu (Generalna direkcija za susjedsvo i pregovore o proširenju, EK), akcentirajući značaj izgradnje snažnog pravosuđa i efikasne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Precizirala je kako nema vremena za odlaganje, te da je neophodno ostvariti uvjete u BiH u kojima će svaki njen građanin imati jednak pristup pravdi.

Na otvaranju skupa emitirana je videoporuka evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna, koji je iz Brisela poručio kako je Bosni i Hercegovini potreban pravni sistem koji će osigurati vladavinu prava, te da bez toga nema napretka.

Poručio je kako se njegov mandat približava kraju, ali da će napori Evropske unije na planu podrške vladavini prava u Bosni i Hercegovini biti nastavljeni.

~ Demos

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba