~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

Ombudsmeni u BiH se ne smiju zamjeriti političarima na vlasti

Zloupotreba djece u političke svrhe

Tako nije nigdje u evropskim zemljama gdje postoji institucija ombudsmena. Ali, zato je BiH tu gdje jeste, a nalazi se na samom dnu, dok su ostale zemlje visoko na tabelama po slobodi i demokratičnosti, pa i neovisnosti institucije ombudsmena

Djeci nije mjesto u politici, poručili su iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH nakon što smo im uputili nekoliko pitanja vezanih za zloupotrebu djece u političke svrhe. Naime, pošto su dva kandidata za Predsjedništvo BiH na početku svoje kampanje, a riječ je o Šefiku Džaferoviću i Draganu Čoviću objavili fotografije gdje su zajedno s maloljetnom djecom, željeli smo od Ombudsmena dobiti odgovore zašto nisu reagovali i kakve se mjere mogu poduzeti u toj insitituciji da se sankcioniše zloupotreba djece.

Odgovori koje smo dobili bili su previše uopšteni, a sve ono što su Ombudsmeni uradili, kako navode u svom dopisu, jeste da su se u nekoliko navrata obratili javnosti. U tim obraćanjima, osim ponašanja političkih stranaka prepoznata je i neodgovornost osoba na čelu obrazovnih ustanova iz kojih djeca učestvuju u stranačkim aktivnostima što je neprimjereno i u suprotnosti sa Konvnecijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

Dakle, ovo je još jedan od onih slučajeva kada u Instituciji ombudsmena samo paušalno i po šablonu navode da ih zabrinjava činjenica da se djeca zloupotrbeljavaju u političke svrhe. Međutim, daleko bi bili sretniji da smo iz ove institucije dobili odgovore kako će poduzeti konkretne mjere i korake da sankcionišu ovakvu ponašanje i praksu, ali nažalost, to se nije dogodilo. Znamo da su ombudsmeni jako dobro plaćeni za svoj rad, a da faktički u BiH oni i ne rade nešto konkretno, kao što smo u naveli u spomenutom slučaju.

Zajedno sa svojim područnim kancelarijama po cijeloj BiH, a imajući u vidu i pomoćnike ombudsmena, njihove savjetnike i tehnička lica, onda su novčana izdvajanja za (ne)rad u ovoj instituciji iz budžeta višestruka, a rezultat sve uvijek svodi na iznošenje uopštenih ocjena i to uvijek po istom šablonu kad se izražava zabrinutost, a ništa se konkretno ne radi po tom pitanju. Ovo sve podsjeća na funkcionisanje Ureda visokog predstavnika (OHR), dakle i ombudsmeni su predobro plaćeni, a ne rade faktički ništa konkretno, osim tih nekih jalovih zapažanja, i to tek kad ih sami upoznate sa problemom, kao što je bilo u ovom slučaju sa zloupotrebom djece.

Zbog svega navedenog poslali smo još jedan dopis Ombudsmenima u BiH da nam odgovore na pitanja kolika su mjesečna primanja ombudsmena i njihovih zamjenika, savjetnika, pomoćnika i ostalog administraivnog aparata, a nisu beznačajna i niska, vjerujte. Odgovore na ta pitanja očekujemo, a čim ih dobijemo, podjelit ćemo ih s vama dragi posjetioci i čitaoci našeg portala. Ne treba zanemariti ni činjenicu da ombudsmeni vrlo rijetko donose neku važnu odluku ili preporuku koja bi mogla nauditi političarima, posebno onim na vlasti, jer znamo da i ombudsmeni u BiH moraju imati političku podršku za svoje imenovanje i dobar i lagodan život, sa odličnom platom, a veoma malim učinkom.

Tako nije nigdje u evropskim zemljama gdje postoji ova institucija. Ali, zato je BiH tu gdje jeste, a nalazi se na samom dnu, dok su ostale zemlje visoko na tabelama po slobodi i demokratičnosti, pa i neovisnosti institucije ombudsmena.

~ DEMOS

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba