~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

UHVAĆEN U KORUPCIJI: Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama (Prilog u nastavcima)

Milan Tegeltija

Prema informacijama Žurnala, novac je u ime Tegeltije, preuzimao inspektor SIPA-e iz Banja Luke Marko Pandža. Prvi čovjek bh. pravosuđa obećao "ubrzati" istragu. Oštećeni predao Pandži 2000 KM za "potkivanje" predsjednika VSTV-a.

Piše: Avdo Avdić

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA, ugovarao je klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh pravosuđu. Žurnal je u posjedu dokaza koji potvrđuju navode o Tegeltijinoj umiješanosti u koruptivne radnje!

Novembar je 2018. godine. Marko Pandža, inspektor SIPA-e iz Banja Luke, obavještava biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića da se čuo sa "drugom iz Sarajeva".

"Zna šta  je u pitanju, ali da mu još pojasnim neke detalje, da bi on znao za dalje. Ja ću insistirati da vas dvojica sjednete", kazao je Pandža biznismenu Aleševiću. 

Dva dana poslije, Marko je dobio poruku od "druga iz Sarajeva", poznatijeg po imenu Milan Tegeltija.

"Marko, danas sam na konferenciji cijeli dan. Moraćemo to odgoditi za petak, ako nije prekasno", pisao je predsjednik VSTV-a svom prijatelju policajcu.

Prema dogovoru, Tegeltija se u petak vratio u Banja Luku na već ugovoren sastanak. Iz Velike Kladuše je stigao biznismen Nermin Alešević. 

"Nemoj pred njim ništa pominjati. Ako želiš njega potkovati, zovi mene, meni se javi i to ćemo ja i ti", upozorio je Pandža biznismena Aleševića za sastanak sa prvim čovjekom bh. pravosuđa. 

Malo, zatim, službenik SIPA-e i biznismen iz Kladuše sastaju se sa Tegeltijom. Nermin Alešević informisao je predsjednika VSTV-a o svom slučaju. 

Ukratko, Alešević je suvlasnik kompanije u Velikoj Kladuši koja je smještena u krugu Agrokomerca. Tu halu, koju on iznajmljuje, biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić su založili kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekat nije u njihovom vlasništvu. SIPA je zbog tog slučaja, prije dvije godine, Tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavila Terzića i Avdića, ali predmet nikad nije okončan.

"Slušaj, ja sam naredne sedmice u Sarajevu. Daj mi proj predmeta, ja ću to završiti s Dalidom", obećao je predsjednik VSTV-a Nerminu Aleševiću.

Broj predmeta, dogovoreno je na sastanku, Alešević je trebao proslijediti Marku Pandži, koji bi, potom, sve trebao dostaviti Milanu Tegeltiji. Nakon što su usaglasili dalje aktivnosti, Alešević je sa Pandžom otišao do parkinga ispred ugostiteljskog objekta.

"Uglavnom, rek'o ti je sve. On će to završiti. Ti, jedino, ako to smatraš da se to potkuje, da ja mogu s njim to potkovati za vikend", kazao je Aleševiću službenik SIPA-e.

Nakon toga, Pandža je još jednom Aleševiću pomenuo "potkivanje", što je bio jasan znak da se očekuje mito. Biznismen je, potom, posegnuo za kovertu. Jedan, dva, tri, četiri .... I tako do dvadeset. Dvije hiljade maraka je predao Pandži, uz obećanje da će biti i naredne sedmice još.

"Slušaj, ovo ću ja njemu prebaciti", kazat će Pandža nakon što je primio novac. 

Ostalo je još samo da Alešević proslijedi Pandži broj predmeta i ostalu dokumentaciju. No, prije nego je predmet "ubrzan", Tegeltija je Dalidu Burzić prebacio na Sud BiH. Po hitnom postupku. 

(zurnal.info)

 

22.05.2019: Tegeltija najavio vanredno obraćanje VSTV-u nakon optužbi za korupciju

Nakon što je Žurnal objavio da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija uhvaćen u korupciji, odnosno trgovanju istragama, Tegeltija je u četvrtak zakazao vanredno obraćanje članovima VSTV-a.

"Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bit će održana u četvrtak, 23. maja 2019. godine, od 8:30 sati. Na dnevnom redu sjednice je samo jedna tačka - Informacija predsjednika VSTV-a BiH", najavljeno je iz VSTV-a.

Ovo obraćanje uslijedilo je nakon što je Žurnal objavio da je Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA-e, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu.

Kako navode, Tegeltija je putem inspektora SIPA-e Marka Pandže uzeo 2.000 KM od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljce Tužilaštva KS Dalide Burzić ubrzao njegov predmet. 

Tegeltija je demantovao da je učestvovao u koruptivnim radnjama ističući da je Pandžu sreo samo dva puta u životu te da je na sceni pokušaj njegovog diskreditiranja.

Portal Demos će i dalje pratiti razvoj događaja po ovom pitanju i blagovremeno vas o tome obavještavati. -->

 

23.05.2019: Tegeltija: Osjećam se neprijatno, ružno i žalosno

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija obratio se danas na vanrednoj sjednici VSTV-a nakon medijskih informacija o tome da je upleten u korupciju.

Ovo obraćanje uslijedilo je nakon što je Žurnal objavio da je Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA-e, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu. Nakon toga Tužilaštvo BiH je saopćilo da je formiralo predmet.

"Krucijalno je da Tužilaštvo BiH otvori predmet i izvrši sve provjere. Očekujem da se taj posao završi. Ako sam pogriješio što sam saslušao tog čovjeka - onda sam napravio 100-200 takvih grešaka u karijeri. Kao čovjeka i sudiju me ovo izuzetno pogodilo. Osjećam se neprijatno, ružno i žalosno", rekao je Tegeltija.

Postavlja se pitanje kakav će biti odgovor sutkinje Dalide Burzić i da li je ona stvarno ubrzala postupak zbog čega je bila očigledno nagrađena promaknućem u Sud BiH, a posljedično i njene krivične odgovornosti pošto je prihvatila postupanje po zahtjevu (ako je prihvatila) kojeg  bi bivša tužiteljica mogla prepoznati kao koruptivno djelovanje. 

Portal Demos će i dalje pratiti tok događaja po ovom pitanju i blagovremeno vas o tome obavještavati. -->

 

30.05.2019: Sudija Blagojević podnio disciplinsku prijavu protiv Tegeltije

Sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević podnio je disciplinsku prijavu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije nakon objave snimka u aferi "Potkivanje", saznaje Klix.ba.

U razgovoru za Klix.ba sudija Blagojević je potvrdio informaciju o podnošenju disciplinske prijave te na startu napomenuo da je Tegeltija istovremeno i sudija banjalučkog suda te objašnjava šta je sve prekršeno u ovom slučaju.

"To su dva disciplinski prekrašaja iz člana 56. Zakona o VSTV-u BiH - disciplinski prekršaji sudija. To što je uradio na snimku, radio je ne samo kao predsjednik VSTV-a već i kao sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci. Ne treba zaboraviti da je on sudija tog suda. On je u kafani krčmio račune vršeći dvije funkcije", kazao je Blagojević.

Naš sagovornik izričito naglašava da Tegeltija nije imao nikakvo pravo da u kafani razgovara na temu koju je bh. javnost imala priliku gledati.

"Užasavam se posljednjih tumačenja i ne želim pominjati imena advokata koji važe za eminentne u BiH. U Zakonu lijepo piše da je disciplinski prekršaj sudije ako se upusti u neprimjerene kontakte sa strankom. Ne kaže zakon sa strankom u svom predmetu. Onda bi to značilo da sudije na velika vrata mogu sjediti u kafani i utjecati na predmete njihovih kolega sudija", objašnjava Blagojević. On ističe da je snimak na kojem se nalazi Tegeltija klasičan neprimjeren kontakt kakav se opisuje zakonom.

"Prvo jer se odvija u kafani, drugo što Tegeltija kao predsjednik VSTV i sudija razgovara o konkretnom predmetu i kaže što se čuje 'Ja sam u ponedjeljak u Sarajevu, dostavit ćeš mi broj predmet pa ću vidjeti sa Dalidom'. Oprostite, to je klasično upuštanje u neprimjeren kontakt sa strankom. Zamislite da je bilo koji drugi sudija to uradio!? On bi sigurno, kako bi i trebalo, odmah bio disciplinski procesuiran. Ali za sve važi jedan zakon, a za Milana Tegeltiju važi drugi zakon", mišljenja je Blagojević.

"Prvo jer se odvija u kafani, drugo što Tegeltija kao predsjednik VSTV i sudija razgovara o konkretnom predmetu i kaže što se čuje 'Ja sam u ponedjeljak u Sarajevu, dostavit ćeš mi broj predmet pa ću vidjeti sa Dalidom'. Oprostite, to je klasično upuštanje u neprimjeren kontakt sa strankom. Zamislite da je bilo koji drugi sudija to uradio!? On bi sigurno, kako bi i trebalo, odmah bio disciplinski procesuiran. Ali za sve važi jedan zakon, a za Milana Tegeltiju važi drugi zakon", mišljenja je Blagojević.

Banjalučki sudija pojašnjava da se po članu 56 i tački 23 Zakona o VSTV-u izričito propisuje da je disciplinski prekršaj sudije i 'svako drugo ponašanje koje može izazvati razumnu sumnju javnosti u nepristrasnost i krediblitet'.

"Ovako ponašanje bilo kojeg sudije, ne samo Tegeltije, upravo izaziva razumnu sumnju u krediblitet. Kako da naši ljudi vjeruju pravosuđu kada su vidjeli kako se stvari dogovaraju u kafani i to od onoga ko je šef pravosuđa", zapitao se Blagojević.

Na pitanje šta se može očekivati nakon njegove disciplinske prijave, Blagojević odgovara da iz slova zakona, kada je riječ o Uredu disciplinskog tužioca, sam Ured bi trebao postupati po tome i kada članovi VSTV-a učine kao sudije.

"Oni su osmislili u poslovniku odredbu kao podzakonskom propisu, iako o tome nema slova u Zakonu o VSTV-u da će oni odlučivati hoće li se pokrenuti i voditi postupak protiv člana VSTV-a kada učini neki prekršaj. To nema nigdje u zakonu. Oni uzmu sebi zapravo da odlučuju da li će voditi postupak kada su oni u pitanju. Isto je kao za ocjenu sudija i imovinske kartone", govori sudija Blagojević i razgovor zaključuje riječima "umjesto da to bude kuća prava, to je kuća rušenja prava".

Sudija Milan Blagojević pokazuje svojim primjerom da ima još uvijek časnih  i savjesnih kako sudija tako i tužilaca, a samo je pitanje trenutka kada će ovakvih slučajeva biti još više jer će se časne sudije i tužioci, kakvih zasigurno ima sve više, javljati i ukazivati na ovo nedopustivo ponašanje prvog čovjeka VSTV-a koji je dobio i nadimak "kafandžija". Možda nije daleko ni taj trenutak kada će se konačno odvajati "žito od kukolja".

~ Demos/Žurnal

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba