~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

Vehabović: Drago mi je ako će me Tegeltija tužiti, teško mu pada što me nema pod kontrolom

Nakon najave predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije da će tužiti medije i sve pojedince koji su ga, kako kaže diskreditirali u aferi "Potkivanje", razgovarali smo s Farisom Vehabovićem, sudijom u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, protiv kojeg je prvi čovjek VSTV-a najavio tužbu.

Vehabović u razgovoru za naš portal poručuje da nema ništa protiv te najave te da će vrlo rado čekati tužbu, jer će kako kaže onda kolegama moći objasniti u kakvom se stanju nalazi bh. pravosuđe, ali i pokazati im snimak od kojeg je sve počelo.

"Što se mene lično tiče drago mi je ako će Tegeltija podnijeti prijavu protiv mene jer će mi dati jedan dobar povod da svojim kolegama ukažem na stanje u pravosuđu u BiH i konkretno na ponašanje predsjednika VSTV-a, sa snimkom kojim je sve i počelo. Svjestan sam i činjenice da gospodinu Tegeltiji teško pada što me nema pod kontrolom i da sam slobodan i izražavanju svog mišljenja, za koje sam siguran da ni na koji način ne vrijeđa nikoga", kazao nam je Vehabović.

Što se tiče najave da će tužiti medije i kolege sudije i ostale, Vehabović smatra da Tegeltija nije svjestan odgovornosti koju ima kao predsjednik VSTV-a.

"On s obzirom na funkciju mora biti svjestan kritike, pa čak i kritike koja izlazi izvan okvira uobičajne kritike. Dakle, funkcija nosi i odgovornost i to svakome ko vrši funkciju mora biti jasno. To podrazumijeva i pojačanu dozu kritike koju mora da nosi, a ne da se svađa sa kolegama i da prijeti postupcima. On ipak na to ima pravo i neka učini ono što treba da učini", smatra Vehabović.

Na kraju dodaje da u Tegeltijinom slučaju to povlači moralnu odgovornost. 

"Moralna odgovornost predsjednika VSTV-a je da štiti ugled institucije i sistema i svakog pojedinca. Mi vidimo da je sistem potpkopan i povjerenje u sistem, a ko drugi za to treba snositi odgovornost nego predsjednik VSTV-a", zaključio je Vehabović, prenosi portal klix.ba

~ Demos

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba