~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

Tužiteljica sa "mudima" - konačno !

Tužiteljica Biljana Simeunović

Uvaženi čitaoče(ci) DEMOSA, ovim tekstom želimo ukazati da se naš medij i svi ljudi koji podržavaju postojanje kritičkog diskursa u njegovom najširem kapacitetu upotrebe, nikada neće odreći civilizacijskih vrednota kao osnovnih – ljudskog suvereniteta, slobode misli, savjesti, vjere, izražavanja, stava kod bilo kojeg pojedinca u BiH. Ovim tekstom, isto tako podsjećamo naš publikum da se vraćamo u zatrovani i monopolizirani medijski prostor u BiH. 

Ovim tekstom posebno želimo istaknuti puni podstrek Tužiteljici g. Biljani Simeunović na njen smjel, konkretan odgovor njenim kolegama iz "lonca kuhanih žaba" na što ponajviše sliči pravno lice sekuritizacije Jurisdikcije BiH - VSTV BiH, na čelu sa g. Tegletijom. Njen odogovor je vrlo ugodno iznenadio našu redakciju, a slobodno možemo reći i cijeli javni diskurs u BiH. Posebno godi i to što je Tužiteljicin odgovor ustvari direktno upućen g. Gordani Tadić i g. Milanu Tegeltiji. 

Pa tako, a kao što je poznato iz većine medijskih izvora u BiH, nije poznato doduše na koji način - na svijetlost dana izašlo je pismo uvažene i hrabre Tužiteljice upućene "koleginici Gordani". Naravno, misli se na Glavnu Tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine - Gordanu Tadić. Ukratko, navedeno pismo je upućeno g. Tadić i to zbog povoda kojeg naprijed navedena očito nije ozbiljno shvatila, a radilo se pokušaju trgovine uticajem, položajem ili kakvom drugom korišću, a za ciljeve koji nisu i ne mogu biti u pravcu ostvarivanja koncepta Pravne Države pogotovo u pravcu nezavisnosti, samostalnosti nekog Tužitelja bilo kojeg Tužilaštva u BiH. Svakako se to odnosi i na bilo kojeg člana VSTV-a BiH, a koji pretenduje da uopće i postane član tog samostalnog pravnog lica.

Suština toga pisma, a koji će nadamo se postati vodilja svim Tužiteljima, pravsudnim radnicima u BiH jeste u slijedećem:

15.09.2020. godine, u kancelariju Tužiteljice Simeunović je došla (op. a. - vjerovatno ničim izazvano, nepozvano, nepotrebno u vezi tužilačke funkcije i posla kojeg obavlja) izvjesna Tužiteljica g. Nešković Ozrenka, koja je Tužiteljici Simeunović rekla slijedeće (cit.):

"Pozvat će te u kabinet Glavna tužiteljica i ponuditi da povučeš kandidaturu za člana VSTV-a a da će se srediti da budeš Glavni tužilac u Bijeljini."

Međutim, Tužiteljica g. Simeunović sa svojim ličnim Integritetom, a kojim čuva i Integritet tužilačke funkcije je navedenom posredniku g. Nešković odbrusila i sasula u lice (kao da nas je pitala šta da odgovori): 

"Ne dolazi u obzir NABIJEM VAS NA   K U R A C   SVE I TEBE I GLAVNU I MILANA I NOVAKA".  

Nadamo se da ova rečenica neće izblijedjeti kao sjećanje nakon mjesec dana. Ustvari, vjerujemo u to. Ova rečenica je nešto najvaspitanije, najkulturnije, najjednostavnije, najpreciznije, najodređenije i najjasnije što smo ikad mogli pročitati u medijskom prostoru. Naprijed rečenica je nepatvoreno dobro kao jedini lijek protiv "potkivanja" - čitaj - koruptivnog ponašanja - a po čemu je poznat primus inter pares - g. Tegeltija sa svojim podstrekačima, pomagačima, saučesnicima i licima koje veže isto pojilo interesa. 

Redakcija DEMOS-a, sa svojim istraživačima, građanima aktivistima i svima koji nas prate se pridružuje navedenoj Tužiteljici u njenom stavu kojeg upotpunosti dijelimo. I mi ih nabijemo i nabijamo na kurac dok god postoji i trun nepovjerenja u njihov inače korumpirani "imidž". U jednom od slijedećih tekstova, DEMOS će sa našim čitaocima i čitateljkama podijeliti jedan slučaj iz precedentne sudske (prekršajne) prakse "nabijanja na kurac HDZ, SDA, SBB i sviju ko ih je poslo" koje Sud sa pravičnom Sutkinjom nije oglasio prekršajem. 

Faksimil cijelog pisma Tužiteljice možete pročitati na ovoj link adresi: https://www.istraga.ba/drzavna-tuziteljica-biljana-simeunovic-obavijestila-kolege-nudili-su-mi-mjesto-glavnog-tuzioca-u-bijeljini-da-odustanem-od-vstv-a/

DEMOS.ba 

~ demos.ba

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba