~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

Glavna tužiteljica Gordana Tadić uzima kiriju od kladionice

Iznos kirije određuje granicu između najma i korupcije. SIPA dokumentirala kriminal kladionice BET Live, a Tužilaštvo BiH se proglasilo nenadležnim. Kladionica BET Live ima svoju poslovnicu u porodičnoj kući glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Kodeksom tužilačke etike zabranjeno iznajmljivanje poslovnih prostora.

Prilikom imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić ukazali smo u svom tekstu na postojanje sistemske korupcije, iako je tužiteljica Tadić tvrdila da takva korupcija ne postoji. Ima nešto čudno u tome što je niko nije ni pitao, pa je sama na sebe skrenula pažnju i da je svjesna toga da sistemska korupcija postoji. Dakle, glavna tužiteljica je slagala u svom ekspozeu, a možemo pretpostaviti i zbog čega jer je, očito, sama dio te sistemske korupcije na što ukazuje tekst koji je objavljen na portalu Žurnal i kojeg prenosimo u cjelini.

Tužilaštvo BiH odbilo je provoditi istragu protiv kladionica koje je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA prijavila zbog porezne utaje, pranja novca i računalnog krivotvorenja. Među prijavljenim kladionicama je i „Bet Live“ iz Viteza, čija se jedna poslovnica nalazi u porodičnoj kući glavne državne tužiteljice Gordane Tadić u Živinicama.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, u Informaciji SIPA je navedeno da je ta policijska agencija prikupila više saznanja koja se odnose na nezakonite aktivnosti sportskih kladionica u Federaciji BiH, a dovode se u vezu sa vršenjem krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja, računalno krivotvorenje, pranje novca.

„U okviru tih nezakonitosti pominju se sportske kladionice SPORT PLUS d.o.o. Novi Travnik, BET LIVE Vitez, ZMAJEVI d.o.o. Zenica i PETICA PLUS d.o.o. Viez“, navedeno je u dokumentu SIPA-e.

O svojim saznanjima, SIPA je 2017. godine obavijestila Tužilaštvo BiH, a predmetu je dodijeljen kodni naziv „Fortuna“. Tužilaštvo BiH tada je dalo instrukcije pripadnicima SIPA-e da prikupe dodatna saznanja.

“Nakon dostavljanja službenog izvještaja Tužilaštvu BiH sa prijedlogom daljih mjera i radnji, postupajući tužilac se izjasnio da u konkretnom slučaju Tužilaštvo BiH nema nadležnost za dalje postupanje“, piše u operativnoj analizi SIPA-e.

U trenutku kada se Tužilaštvo BiH proglasilo nenadležnim za provođenje istrage, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, zajedno sa svojim suprugom, iznajmljivala je poslovni prostor prijavljenoj kladionici BET Live. Ugovor između porodice Tadić i kladonice Bet Live na snazi je i danas, što dokazuje i naslovna fotografija Žurnala.

„Pri raspolaganju imovinom čiji je isključivi vlasnik ili suvlasnik sa bračnim partnerom, tužilac je dužan voditi računa da izbjegava svaki percipirani, potencijalni ili stvarni sukob interesa i sve situacije koje mogu zahtijevati njegovo izuzeće, npr. davanje u zakup nekretnina, kao uredskih prostorija vladinim instituticijama, notarima, advokatima i drugim licima čija je djelatnost vezana za rad pravosuđa“, navedeno je u tački 4.5. a Kodeksa tužilačke etike kojeg je VSTV usvojio 27. novembra 2018. godine.

U ovom konkretnom slučaju, glavna državna tužiteljica iznamljuje poslovni prostor kladionici koja se, prema dokumentaciji državne policije, dovodi u vezu sa organiziranim kriminalom. Osim toga, u momentu kada je ova kladionica uselila u poslovni prostor glave države tužiteljice, prema podacima Porezne uprave FBiH, imali su porezni dug u iznosu od skoro pola miliona maraka. Ni VSTV-u, niti glavnoj tužiteljici Gordani Tadić ovo nije sporno. Stoga će Žurnal u narednim danima objaviti kompletan dosje o kriminalu ovih kladionica, koje Tužilaštvo BiH nije željelo istraživati.

Misija portala Demos.ba je demokratija i vladavina prava pa je u tom smislu i saradnja s našim čitaocima jako važna. Zbog toga pozivamo sve one koji znaju za slučajeve korupcije u kojima učestvuju sudije i tužioci da nam se jave prezentiraju nam dokaze koje imaju protiv sudija i tužilaca. Već nam pristižu dokazi jer nam se javljaju naši čitaoci jer mi prikupljamo tu dokumentaciju. Najvažnije je da su slučajevi korupcije istiniti i da imaju dokaze, a ako nemaju bar da postoje izjave koje bi mogle poslužiti u slučaju da dođe do dokaza kako bi se ti slučajevi procesuirali. Na neka od pitanja naših čitalaca zbog čega to prikupljamo odgovor je jednostavan: zato što već imamo dokaze da pojedini tužioci ne da ne pokreću istražne postupke koje bi morali za očigledna krivična djela, nego te iste postupke stopiraju i na taj način postavljaju se u zaštitu počinilaca.

~ DEMOS

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba