~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

VSTV kao ispovjedaonica „grijehova“ sudija i tužilaca

Ustavni sud FBiH danas je pisao Inzku: Molimo vas utječite na VSTV i omogućite nam nezavisan rad, naslov je današnjeg javnog apela Ustavnog suda FBiH

Ambasada SAD u BiH i Misija EU u našoj zemlji očito su s debelim razlogom izrazili zabrinutost koja je više nego jasna zbog postojanja sistemske korupcije u bosansko-hercgovačkom pravosuđu, a posebno u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV). Zabrinutost Ambasade SAD i Misije EU u BiH je opravdana što svjedoči i nervozna reakcija potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić koja se odvažila kritikovati Ambasadu SAD, ali pri tome jasno vidljivo je bilo uočeno da čelnicima VSTV-a drhte i noge i glas.

Portal demos.ba je proteklih mjeseci u više navrata aktuelizirao i obrađivao upravo ovu temu postojanja sistemske korupcije u bh.pravosuđu, a poseban akcent i naglasak bio je upravo na VSTV-u. 

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić ovih je dana ponovo dospjela u žižu interesovanja javnosti kako domaće tako i međunarodne nakon što je u pitanje dovela imenovanje glavnog tužitelja u Tuzlanskom kantonu Tomislava Ljubića zamjerajući mu što je imao sastanak s ambasadorom SAD u BiH. Ona je, napomenimo i to, prozvala poznate sudije s višedecenijskim iskustvom trećerazrednim činovnicima. Takav njen stav podržao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čime je ustvari samo potvrđeno direktno uplitanje politike u rad VSTV-a.

Više nije nikakva tajna, a o tome i vrapci na grani cvrkuću da je pravosudni sistem u BiH inficiran sistemskom korupcijom i samocenzurom koja je prilagođena trenutačnoj političkoj opciji entitetske vlasti, ali i koja zauzima isti kurs prema vlasti koja tek treba da se konstituira na nivou države. Tu se vrlo vjerovatno i krije odgovor na dilemu zašto se čekaju pogodni trenuci za imenovanje politički podobnih sudija i tužilaca. Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da do sada nismo vidjeli ni svjedočili nijednom procesu gdje je evidentno da su sudije prekršile Ustav. I to je još jedan dokaz čiste sistemske korupcije. 

Uputili smo na adresu VSTV-a nekoliko pitanja za potpredsjednicu Ružicu Jukić, a otvoreno joj postavljamo pitanja i ovom prilikom zašto se odgađa do kraja ovog mjeseca imenovanje glavnih kantonalnih tužilaca i je li razlog tome što se čeka formiranje vlasti na državnom nivou pa bi bilo dobro da nam potpredsjednica VSTV-a odgovori nije li to samo još jedan dokaz da pravosuđem u našoj državi upravljaju političke stranke koje su na vlasti. Otvoreno pitamo zar to nije dokaz direktnog uplitanja „političkih kumova“,  a preko njih kao vrhovnog tijela i u kompletno pravosuđe u Bosni i Hercegovini. 
Šta ima predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik stranke koja će ući u vlast s izražavanjem stava podrške potpredsjednici VSTV-a i zar to nije direktno uplitanje politike u VSTV? Dalje, otvoreno pitamo da nam potpredsjednica VSTV-a odgovori u koji rang svrstava sebe kada govori o sudijama sa iskustvom od 40 godina da su nižerezredni činovnici. U kom rangu se onda nalazi Ružica Jukić i šta su njeni rezultati za vrijeme karijere od tek osam godina dok je bila tužiteljica. Koji je njen predmet do sada bio značajan i imao odjek u javnosti. 
Ono što javnost može zapaziti je to da je ona kao potpredsjednica VSTV-a suodgovorna za poražavujuće rezultate VSTV-a.

Naime, da podsjetimo, VSTV je očigledno samo sebi svrha jer kako smo pisali u našim prethodnim člancima, VSTV otprilike na 1000 žalbi protiv sudija i tužitelja izrekne tek 39 mjera što je manje od 4 posto disciplinskih mjera koje su ustvari smiješne jer su, ili bagatelne finansijske prirode ili su optužbe u rangu saobraćajnih prekršaja. Sve to nas poreske obveznike košta 6.000.000 maraka godišnje za 12 disciplinskih mjera koje su izrečene. Toliki iznos ima budžet jedne cijele općine na jugu Hercegovine koja ima 10.000 stanovnika, a riječ je o Stocu. To znači da VSTV godišnje ima jedan budžet općine, a druga je sad tema i posebna priča što taj cijeli budžet lokalni HDZ otme od svih građana i novce uzme sebi. Iako imamo podatke da su po ozbiljnim optužbama kako na sudije tako i tužitelje, do sada nismo vidjeli nijednu mjeru VSTV-a koja bi bila adekvatna ili koja bi uopšte razmtarala te optužbe.

Naime, malo je nevjerovatno da, kako ljudi, tako i advokati sa punom odgovornošću pišu žalbe zbog nezakonitih radnji koje VSTV u 96 posto slučajeva očigledno odbacuje kao neutemeljene. Svi oni koji prate „pravosudnu scenu u BiH“ dobro znaju da je Ambasadi SAD, Evropskoj uniji, OSCE-u, GREECO-u, Amnesty Internationalu, Ambasadi Kraljevine Švedske, Ambasadi Republike Francuske dobro upalo u oko generalno ponašanje VSTV-a i bh.pravosuđa u cjelini pa su odlučili odabrati ekipu nekorumpiranih sudija i tužitelja koji će u dogledno vrijeme napraviti više nego potrebno razlučivanje kukolja od žita (isto kao što se desilo po uzoru na Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku prije ulaska u EU). 

Iz rada ili nerada VSTV-a je sve više jasno da je očito VSTV postao kanal za politički pritisak i „discipliniranje“ na „neposlušne“ sudije ili tužitelje (čitaj nepokvarene i nepodmitljive). Ako pogledamo u evropska društva kakva su u Njemačkoj, Francuskoj ili skandinavskim zemljama i tamo postoje nadzorna tijela koji bdiju nad pravosudnim sistemom. U tim tijelima sjede vrhunski pravnici, bivše sudije i tužioci sa besprijekornim karijerama koji su u svom radu dokazali da im je pravo na prvom mjestu i da ne strijepe niti od jednog političara niti od bilo kakvog drugog pritiska. Oni su utjelovili jusdiciju i kao takvi mogu nadzirati, odlučivati pa i kazniti svoje kolege ako su izašli iz okvira standardnih pravnih normi.

Možemo se pitati da li u VSTV BiH sjede ljudi takvih referenci. Možemo ići ili od glave ili od repa VSTV-a, i zaključak je da dobro upućeni sa višegodišnjom praksom ne prepoznaju bh. „persone jusdicije“. Ono što je javnost mogla pratiti zadnjih par godina u javnim medijima, a poneki i izbliza, mogla se vidjeti borba vladajućih stranaka koje su iskazivale podršku za određenog kandidata. Sami procjenite da li je današnji VSTV samo još jedan kanal vladajućih stranaka da preko njega, pritiskom, da ne kažemo prikrivenim prijetnjama, mogu uticati na tok kako istražnih postupaka tako i na presude. Samo se možemo prisjetiti izgubljene obimne dokumentacije s dokazima, a kasnije indirektnog nagrađivanja tužioca, sudije ili njihove rodbine.

Gdje je snaga VSTV-a? Zbog čega je uticajan i kako drži u šaci 1600 sudija i tužilaca. VSTV je karikirano rečeno kao ispovjedaonica u kojoj se formira skup svih informacija od kojih su neke korektne, a neke nekorektne, i to se gomila iz godine u godinu sve više, čime se jača moć VSTV-a, a proporcionalno i strah sudija i tužitelja iako te prijave mogu biti istinite, ali i neistinite. To očigledno VSTV iskorištava kao sredstvo prinude za podobno ponašanje. Za zadnjih pet godina je došlo više od 5000 žalbi, a imamo 1600 sudija i tužilaca što znači da je došlo u prosjeku bar po četiri prijave na svakog ili možda 20 i više za jednoga, a na neke bez pritužbi. 
To je ekskluzivna baza škakljivih informacija kojom isključivo barata VSTV tako da se može strah pravosudne vlasti samo povećavati. Naime, oni koji nisu podobni VSTV-u ne mogu očekivati napredovanje u karijeri, a poslušnima je to zagarantirano.

Napomena: Isti dan nam je stigao odgovor na pitanja iz ovog teksta iz VSTV-a kojeg vam prenosimo u cijelini.  Čitaocima prepuštamo da procijene i sami donesu sud o ovoj temi.

Poštovani gospodine Bise,

Vezano za Vaš upit, želimo da Vas informišemo da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) odgodilo donošenje odluka o imenovanjima za vanrednu sjednicu Vijeća, koja će se održati 29. i 30. maja 2019. godine. Donošenje odluka o imenovanjima je odgođeno zato što neki od članova VSTV-a BiH nisu bili u mogućnosti pročitati programe rada kandidata, koji su iz objektivnih razloga članovima VSTV-a BiH bili dostupni dan prije sjednice, dok je Poslovnikom o radu VSTV-a predviđeno da to bude minimalno 48 sati prije sjednice.

Nadalje, podsjećamo da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine nezavisna pravosudna institucija te shodno navedenom ne postoji mogućnost političkog djelovanja ili uplitanja u rad institucije i provođenje njenih nadležnosti, između ostalih, i postupka izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Hvala na Vašem upitu.

Srdačan pozdrav,

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH 

~ Demos.ba

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba